Projecte BIBac

El projecte BIBac, naix de la iniciativa de treball conjunt dels Vicerectorats d’Inclusió, Sostenibilitat i Esports (a través de la Unitat de Suport a la Discapacitat) i el Vicerector d’Investigació de la UMH (a través del Servici de BIBLIOTECA), i gràcies a l’inestimable suport de la Càtedra “Francisco Carreño”.

El principal objectiu d’aquest projecte és donar accessibilitat, a través del Servei de Biblioteca, a totes aquelles persones amb diversitat funcional, tant si són membres de la comunitat universitària com si no, posant al seu abast tots els recursos disponibles.

La població objectiu de BIBac és la comunitat universitària de la UMH, encara que també s’obri a tota la població de la ciutat d’Elx, sent la Universitat Miguel Hernández, a través de la Biblioteca, la que presta el servei a este sector de la població.

Amb este projecte, la Universitat Miguel Hernández d’Elx pretén millorar el nivell de qualitat educativa del seu estudiantat i facilitar l’accessibilitat a totes aquelles persones amb discapacitat visual, auditiva, física i, fins i tot, cognitiva, millorant també la senyalització dels espais de la Biblioteca.

Per a fer ús d'aquest servei és necessari comptar amb el certificat oficial de diversitat funcional en grau igual o superior al 33%.

Serveis per a usuaris amb diversitat funcional ”BIBac”:

La biblioteca ofereix als seus usuaris amb diversitat funcional un servei personalitzat “BIBac” a fi de facilitar l'accés i ús dels recursos disponibles.

Tenen dret als serveis especials els membres de la nostra comunitat universitària, així com usuaris externs, exceptuant en aquest cas el servei de préstec.

Localització i lliurament de documents:

Si l'usuari no pot accedir a la sala general de les nostres biblioteques o no pot buscar per si mateix el document, el personal de la biblioteca li ho entregarà i facilitarà l'accés. Així mateix, el personal de la biblioteca realitzarà les cerques i consultes als recursos pertinents si l'usuari no poguera per si mateix. En el cas que l'usuari portara un gos pigall, podria entrar a la sala amb ell.

 Préstec:

  • Ampliació del préstec domiciliari: Per a aquells estudiants de la Universitat Miguel Hernández amb diversitat funcional acreditada es duplicarà la duració del “Préstec llarg” (15 dies per a préstec llarg i 7 dies per a préstec curt) del permés en la Normativa de préstec, podent-se portar prestats un total de 7 llibres.
  • Préstec a distància: Per a aquells estudiants amb discapacitat motora greu, dificultats de mobilitat i llargues estades hospitalàries (degudament acreditades), es permetrà sol·licitar el préstec per telèfon o via web i que una altra persona, degudament autoritzada (imprimeix i emplena el formulari d'autorització) puga arreplegar o entregar documents prestats així com el seu enviament per correu postal o altres mitjans alternatius.
  • Préstec intercampus: Per a aquells estudiants amb diversitat funcional degudament acreditada s'oferix el servici de préstec intercampus, que permet agilitzar el préstec domiciliari de llibres entre els diferents campus de la UMH sense necessitat que l'usuari es desplace per a obtindre'ls. Només està permés el préstec intercampus entre biblioteques de diferents campus.  Per a la recollida dels documents podrà vindre una persona autoritzada en nom de l'estudiant.
  • Préstec domiciliari d´ordinadors portàtils: Per a aquells estudiants amb diversitat funcional degudament acreditada s'oferix el servici de préstec domiciliari d'ordinadors portàtils amb una duració de 15 dies i amb els següents programes: lupa zoom Windows, lectura de veu Windows, NVDA, ratolí dirigit amb el cap (Mouse virtual Point-N-Clic per Polital enterprises), enable viacam, emulador de ratolí via webcam (crea-si.com)
  • Préstec interbibliotecari: Els estudiants de grau amb diversitat funcional degudament acreditats podran accedir al préstec interbibliotecari en les mateixes condicions que les establides per a tots els estudiants que estiguen fent el Treball de Fi de Grau (TFG). Per a la recollida dels documents podrà vindre una persona autoritzada en nom de l'estudiant.
  • Préstec intercampus de Lupa TV LVI: És una lupa d'augment, si és sol·licitada per algun usuari amb discapacitat visual que es trobe en un altre campus, se li podrà enviar i en menys de 24 d'hores el tindrà per al seu ús en esta biblioteca de campus.
  • Reserves i renovacions: Es poden realitzar reserves i renovacions tant des del nostre blog (opció renovació de préstecs) com per telèfon o en persona.

Espais:

La biblioteca de la UMH disposa dels següents  espais  per a persones amb diversitat funcional:

  • Llocs  “preferents” de lectura i consulta: La biblioteca en els seus cinc campus, disposa d'un lloc d'estudi a  la sala general  amb una taula regulable en altura per a poder entrar amb cadira de rodes.
  • Cabines adaptades: La biblioteca de campus d'Elx disposa d'una cabina de treball en grup per a persones amb discapacitat física i sensorial, sense la restricció de l'antelació màxima d'un dia (sempre que no estiga ocupada), per a classes de suport o qualsevol altre ús necessari. Esta cabina se situa a la biblioteca del campus d'Elx, 2n planta edifici Altabix ( consulta el protocol d'accés a les cabines).

La biblioteca oferix als seus usuaris amb diversitat funcional un servici personalitzat  “BIBAC” a fi de facilitar l'accés i ús dels recursos de què disposa.

Tenen dret a estos servicis especials els membres de la nostra comunitat universitària, així com usuaris externs, exceptuant en este cas el servici de préstec.

Servici de Sala

  • -Servici de localització i lliurament de documents: Si l'usuari no pot accedir a la sala general de les nostres biblioteques o no pot buscar per si mateix el document, el personal de la biblioteca li ho entregarà i facilitarà l'accés. Així mateix, el personal de la biblioteca realitzarà les cerques i consultes als recursos pertinents si l'usuari no poguera. En el cas que l'usuari portara un gos pigall, podria entrar a la sala amb ell.
  • -Disponibilitat del material en qualsevol dels 5 campus de la UMH prèvia sol·licitud a  la biblioteca.

Servici de Préstec

  • -Ampliació del préstec domiciliari: Per a aquells estudiants de la Universitat Miguel Hernández amb diversitat funcional que així ho acrediten s'ampliarà la duració del “Préstec Llarg”  fins al doble ( 15 dies per a préstec Llarg i 7 dies per a préstec curt)  del permés en la Normativa de préstec i podran emportar-se un total de 7 llibres.
  • -Préstec a distància: Per a aquells estudiants amb discapacitat motora greu, dificultats de mobilitat i llargues estades hospitalàries (degudament acreditades), es permetrà sol·licitar el préstec per telèfon o via web i que una altra persona, degudament autoritzada (imprimeix i emplena el formulari d'autorització) puga arreplegar o entregar documents prestats o el seu enviament per correu o altres mitjans alternatius.
  • -Préstec Intercampus: Per a aquells estudiants amb diversitat funcional que així ho acrediten s'oferix el servici de préstec Intercampus, que permet agilitzar el préstec domiciliari de llibres entre els diferents campus de la UMH sense necessitat que l'usuari es desplace per a obtindre'ls. Només està permés el préstec intercampus entre biblioteques de diferents campus.  Per a la recollida dels documents podrà vindre una persona autoritzada en nom de l'estudiant.
  • -Préstec domiciliari d'ordinadors portàtils: Per a aquells estudiants amb diversitat funcional que així ho acrediten s'oferix el servici de préstec domiciliari d'ordinadors portàtils per 15 dies amb els següents programes: lupa zoom Windows, lectura de veu Windows, NVDA, ratolí dirigit amb el cap (Mouse virtual Point-N-Clic per Polital*enterprises), enable viacam, emulador de ratolí via webcam(crea-si.com)
  • -Préstec Interbibliotecari: Els estudiants de grau amb diversitat funcional degudament acreditats podran accedir al préstec interbibliotecari en les mateixes condicions que les establides per a tots els estudiants que estiguen fent el Treball de Fi de Grau (TFG). Per a la recollida dels documents podrà vindre una persona autoritzada en nom de l'estudiant.
  • -Préstec  Intercampus de Lupa TV LVI: És una lupa d'augment , si és sol·licitada per algun usuari amb discapacitat visual que es trobe en un altre campus, se li podrà enviar i en menys de 24 d'hores el tindrà per al seu ús en esta biblioteca de campus.
  • -Reserves i renovacions: Es poden realitzar reserves i renovacions en el nostre blog a través de renovació de préstecs, per telèfon  o en persona.

Servici d'informació Bibliogràfica personalitzada: es pot fer a través del nostre servici de referència en taulell, telefònicament i on-line

Espais:

La biblioteca de la UMH disposa dels següents  espai  per a persones amb diversitat funcional:

  • -Llocs  “preferents” de lectura i consulta: la biblioteca en els seus cinc campus, disposa d'un lloc d'estudi a  la sala general  amb una taula regulable en altura per a poder entrar amb cadira de rodes.
  • -Cabines adaptades: La biblioteca de campus d'Elx disposa d'una cabina de treball en grup  per a persones amb discapacitat física i sensorial, sense la restricció de l'antelació màxima d'un dia (sempre que no estiga ocupada), per a classes de suport o qualsevol altre ús necessari. La ubicació d'esta cabina és a la biblioteca del campus d'Elx 2ª planta edifici Altabix. (Consulta el protocol d'accés a les cabines)
  • -Lloc adaptat amb equip informàtic: La biblioteca en els seus cinc  campus,  disposa d'un lloc d'estudi adaptat per a persones amb diversitat funcional. Cadascun d'estos llocs compta amb un equip informàtic complet amb escàner al qual se li han incorporat ajudes tècniques específiques per a cada tipus de diversitat funcional.
    •              El lloc de estudi adaptat disposa:
          • Diversitat Física
            • Taules regulables en altura
            • Carcassa per al teclat que facilite la pulsació
            • Ratolí ergonòmic de bola
            • Dragon Naturally Speaking, un software reconeixement de veu.
          • Diversitat Visual
            • Lector de pantalla Jaws 9.0
            • Magnificador de pantalla Zoomtext 9.1, un software d'ampliació de caràcters que permet veure a través de lupes virtuals els textos, dibuixos, etc a la grandària que és necessari.
            • Lupa-TV XTEND
            • Una impressora en braille Portathiel
            • Convertidor de textos Quick Braille V1.2 CR-R

Formació:

La biblioteca oferix la possibilitat de realitzar cursos a mesura que s'adapte tant a les necessitats informàtiques de l'usuari com a la seua situació personal. Consultar e-mail.

Ratolí Joystick Joystick extra sensible de grandària mitjana, ideal per a ser utilitzat per persones amb poca força i/o mobilitat a les mans. Disposa de tres *empuñadoras diferents, bloqueig d'arrossegament i permet modificar la velocitat del punter per a ajustar-la a la sensibilitat de l'usuari. Vídeo funcionament.
Ratolí BJOY Button Este dispositiu està especialment dissenyat per a accedir mitjançant els seus huit polsadors a les funcions del ratolí. 4 polsadors grans (3,5 cm) per als moviments del cursor i 4 polsadors grans (3,5 cm) personalitzables per a les funcions dels clics. Vídeo funcionament.
Ratolí TrackBall Trackball de bola gran creat per a usuaris amb dificultats motores. Disposa de botons de bloqueig d'arrossegament i permet modificar la velocitat del punter per a ajustar-la a la sensibilitat de l'usuari.

Vídeo  funcionament.

Lupa TV Lupa televisió compacta que oferix una alta qualitat d'imatge. El panell de control amb botons tàctils situat en el frontal de la pantalla, la qual ve habilitada amb control d'altura, fa que siga de fàcil utilització. Vídeo funcionament.
Commutador Consiste en un pulsador de forma circular que puede ser accionado mediante una ligera presión en cualquiera de sus puntos. Vídeo funcionament.
Teclat de contrast amb cobertor Teclat BigkeysLX amb cobertor de metacrilat que s'ajusta perfectament i evita pulsacions involuntàries. Vídeo funcionament.
Bucle magnètic personal Millora la qualitat sonora en audiòfons. L'objectiu és obtindre un senyal acústic més clar, millorant la intel·ligibilitat en l'escolta. Vídeo funcionament.
Programa eViacam i Webcam Mitjançant el programa eViacam, podem utilitzar la Webcam per a dirigir el ratolí amb el moviment del cap o mà. Vídeo funcionament.
Reconeixement de Veu de Windows Programa de reconeixement de veu de Windows per a controlar l'equip i crear text amb la veu. Vídeo funcionament.
Narrador de Windows Aplicació de lectura de pantalla integrada en Windows. El Narrador llig automàticament les pàgines web i aplicacions. Vídeo funcionament.
Lupa de Windows Aplicació de lectura de pantalla integrada en Windows. El Narrador llig automàticament les pàgines web i aplicacions. Vídeo funcionamient.