Performance “EL PES DEL PENSAMENT”

3 de febrer 2022

La Universitat Miguel Hernández, a través del Vicerectorat d’Inclusió, Sostenibilitat i Esports i del Servei de Biblioteques i Recursos Bibliogràfics, ha participat en la performance “EL PES DEL PENSAMENT” de les artistes, docents i investigadores María Vidagañ i Amparo Alonso-Sanz. Amb aquesta performance es pretén donar visibilitat a la desigualtat de gènere, encara present en l’àmbit acadèmic.

Aquesta acció forma part del projecte I+D “Sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris” que ha rebut finançament de GVA Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital (Referència: GV/2020/069). A més, s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides número 5 sobre Igualtat de Gènere.

Per a la seua posada en escena s’han seleccionat, en cada biblioteca, 50 llibres a l’atzar, els quals han sigut classificats en tres columnes sobre el sòl, en funció del sexe de l’autor/a; en la primera columna s’han apilat els llibres escrits per autors; en la segona, els llibres escrits per autores i una tercera columna d’autoria mixta. Finalment s’ha registrat el pes i l’altura de les tres piles de llibres.

Els resultats mostren l’aclaparadora majoria de llibres presents a les biblioteques escrits per homes, un 66,8% (26,9144 kg / 82,7 cm), enfront dels escrits per dones, un 8,4% (3,2906 kg / 10,86 cm) . Quant a les obres d’autoria mixta, suposen un 24,8% del total d’obres seleccionades (12,0942 kg / 32,60 cm), d’on podem extraure la conclusió que és per aquesta via per on les dones van incrementant a poc a poc la seua presència, sempre acompanyades d’un o diversos autors masculins. Aquestes dades ens fan reflexionar sobre les implicacions que això suposa per a la construcció del pensament col·lectiu.